Umidificarea aerului – tipuri de umidificatoare

Umidificatoarele sunt folosite pentru a mentine umiditatea optima in camera in orice anotimp al anului. In umidificator, aerul poluat este condus de un ventilator printr-un filtru de apa. Cand aerul este umidificat, o parte a particulelor de praf se aseaza pe partile umidificatorului. Prin urmare, umidificatoarele sunt pe buna dreptate si purificatoare de aer cu filtre de apa.

Pe piata exista dispozitive de umidificare la rece (folosesc abur rece), la cald (respectiv abur fierbinte) si cu ultrasunete.

Cele mai simple umidificatoare sunt cele cu metoda traditionala de evaporare la rece. Cu aceasta metoda evaporarea apei si umidificarea aerului au loc lent si nu sunt necesare dispozitive de control relativ scumpe. Umiditatea aerului este mentinuta automat la nivelul optim pentru o anumita temperatura a camerei. O temperatura a aerului de 20-22 ° C corespunde unei umiditati optime de 50-60%. Un astfel de aer este perceput ca fiind curat si proaspat.

Avantajele acestor umidificatoare sunt absenta condensului, eficienta ridicata si nivel scazut de zgomot. In functionare normala, umidificatorul trebuie spalat de 2-3 ori pe saptamana si umplut cu apa proaspata.

In umidificatoarele cu abur, apa se evapora atunci cand este incalzita intr-un incalzitor electric. Realizarea unei umiditati optime a aerului este mult mai rapida.

Umidificatoarele cu abur consuma mai multa energie, dar au o performanta mai mare si nu folosesc elemente inlocuibile.

Un umidificator cu aburi poate fi folosit pentru aromatizarea aerului prin adaugarea de lichide aromatice in apa. Prin adaugarea de medicamente, umidificatorul poate fi utilizat pentru inhalare si pentru dezinfectarea spatiilor in timpul epidemiilor.

In umidificatoarele cu ultrasunete, apa este dezinfectata prin incalzire la 80 ° C inainte de a fi alimentata placa cu ultrasunete. La aceasta temperatura, majoritatea microbilor mor. La iesirea din dispozitiv, temperatura aerului nu depaseste 40 ° C.

Umidificatoarele cu ultrasunete combina avantajele umidificatoarelor cu metodele la rece si cu abur de evaporare a apei. Acestea consuma putina energie, au performante ridicate dar sunt capabile sa depaseasca nivelul de umiditate naturala din camera. Pentru a controla umidificatoarele cu ultrasunete, se utilizeaza telecomenzi cu dispozitive electronice.

Dezavantajul evaporarii cu ultrasunete este necesitatea crescuta de puritate a apei. Prin urmare, la umidificatoarele cu ultrasunete, se folosesc filtre speciale pentru a trata apa. La utilizarea apei de la robinet, filtrul trebuie inlocuit dupa 3-4 luni. In absenta unui filtru, se recomanda utilizarea apei distilate.

Related Posts

Add Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Setari de Confidentialitate
Nume Activat
Cookie-uri
Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta
x

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.