Ce taxe se platesc pe veniturile din chirii
In ceea ce priveste numarul de proprietari de locuinte, Romania ocupa un loc fruntas in topul tarilor din Europa. Peste 96% din romani detin o casa, iar in ceea ce priveste persoanele care prefera sa stea cu chirie, acestea au o pondere putin mai mare de 3%, spre deosebire de alte tari precum Franta, unde aproape jumatate din populatie locuieste cu chirie toata viata.
Cadrul legislativ si taxele impuse proprietarului
Desi nu reprezinta o sursa esentiala si stabila de castiguri, veniturile din chirii sunt impozitate, ceea ce duce la un echilibru in relatia dintre chiriasi si proprietari, pentru ca impune oficializarea contractului de inchiriere. Acesta este un mare atu pentru chiriasi si o garantie suplimentara pentru proprietari. Conform legislatiei in vigoare, veniturile din chirii se impoziteaza cu 10%, iar in functie de cat de mari sunt veniturile, se pot adauga contributii de sanatate.
In ceea ce priveste taxele impuse proprietarului, veniturile din chirii obtinute de proprietar il oblig pe acesta sa depuna an de an la ANAF o declaratie unica pe baza careia se va calcula impozitul, declaratie depusa obligatoriu pana la data de 15 martie. Proprietarul este obligat sa plateasca doua taxe importante:
- impozitul pe venit – 60% din suma dobandit din chirii se impoziteaza cu 10%. Din banii de chirii, 40% reprezinta suma forfetara deductibila din impozit;
- contributii la sanatate, ce se platesc doar daca veniturile calculate pentru impozitare sunt mai mari decat valoarea a 12 salarii minime brute pe economie.
Sunt si situatii in care beneficiarii veniturilor din chirii sunt scutiti de plata CASS:
- cei ce sufera de afectiuni incluse in programele nationale de sanatate;
- tinerii de pana la 26 de ani care sunt inscrisi la cursuri de invatamant;
- persoanele de pana la 18 ani;
- pensionrii;
- sotii si parintii ce nu au venituri proprii.