Psihologia spațiului sau ce spune casa ta despre tine
Fără a avea pretenția capacității de intuiție și de citire a detaliilor specifică celebrului Sherlock Holmes, care putea reconstitui profilul psihologic, preocupările, viciile, ba chiar și elemente din istoricul personal al unui om, interpretând cu acuitate și corelând inteligent detaliile analizate dintr-o încăpere, putem face un mic exercițiu detectivistic în apartamentul personal (pentru auto-analiză) sau în casa apropiaților (pentru o mai bună dar discretă cunoaștere a celorlalți) ținând cont de câteva date puse în evidență de cei care au studiat, la modul aplicat, psihologia spațiului.
Premisa de la care se pleacă este cea formulată, printre alții de Sam Gosling, profesor de psihologie al Universității din Texas, și anume că locul în care trăiești nu face decât să distileze, să reducă la esențial o foarte lungă istorie a comportamentelor și a alegerilor tale, conștiente sau inconștiente.
Există, în mare, trei modalități generale prin care ne exprimăm cu ajutorul spațiului și care reflectă schimbările pe care le traversăm în timp.
- Casa este modul de a ne afirma identitatea în mod deliberat. Alegând să etalezi anumite obiecte de artă, fotografii ale membrilor familiei, anumite cărți sau pur și simplu să scoți în evidență un anumit aspect al casei tale, nu faci decât să sugerezi, implicit, valorile, idealurile, scopurile și prioritățile ce te caracterizează.
- Casa reflectă o intenționalitate, ceea ce exprimă preocupările noastre la un moment dat, o selecție de accente puse în viața noastră. Livingul, de exemplu, poate suferi modificări, în funcție de atmosfera pe care simțim nevoia să i-o imprimăm într-o anumită etapă a vieții noastre, de la eleganță austeră la sentimentul de familiaritate și intimitate călduroasă. Dormitorului putem alege să-i conferim calitățile unui spațiu romantic sau, dimpotrivă, să preferăm confortul și practicul.
- Casa trădează elemente ale subconștientului nostru, porniri, preferințe, obiceiuri pe care ajungem să nu le mai controlăm, vorbește despre tabieturile noastre, despre automatismele și gesturile noastre ritualice de care nu mai suntem, de mult, conștienți, precum modul în care ne aranjăm pantofii la sosire, cum ne organizăm biroul sau spațiul nostru de lucru, detalii care ne trădează spunând multe despre noi. De exemplu, o manie a ordinii și a curățeniei poate vorbi despre o anxietate ascunsă a locatarului unui spațiu, manifestată, paradoxal, într-o nevoie exagerată de control.
Să reținem, așadar: casa spune totul despre noi, conștient sau inconștient, de aceea este bine să ne alegem cu grijă locul în care ne imprimăm identitatea. Pentru un exercițiu de imaginație într-o casă cu totul nouă, puteți vizita apartamente noi sector 4. De asemenea, accesați www.arenaapartments.ro pentru a afla mai multe detalii despre Ansamblu rezidential Berceni.