Pe baza caror criterii se stabileste valoarea corecta a unui apartament sau a unei case
Una din cele mai mari provocari ale persoanelor care vand o proprietate imobiliara este stabilirea pretului corect al acesteia. Atunci cand oamenii pun la vanzare un imobil, este important sa stabileasca pretul corect in acest fel proprietatea sa nu fie supraevaluata si ocolita de potentialii clienti dar nici subevaluata. Imobilele se incadreaza intre o valoare minima si o valoare maxima iar atunci cand acestea sunt depasite intervin discrepante, deloc apreciate de cumparatori.
In primul rand, unul din cele mai importante criterii de stabilire a pretului unui imobil este zona in care acesta este situat. Centrul orasului reprezinta cea mai scumpa zona in vreme ce periferia va atrage si preturi mai mici ale imobilelor, precum si zonele cu risc, zonele in care exista fabrici, uzine, cartiere marginase.
Pretul apartamentului va fi stabilit si in functie de suprafata. Cu cat apartamentul este mai mare, cu atat este mai confortabil si mai scump. Pretul se calculeaza adesea la metru patrat, iar la acesta se adauga si beciul, garajul, boxa, podul, daca exista. In plus, un imobil poate dispune de o compartimentare decomandata, semidecomandata sau circulara. Cele mai scumpe sunt apartamentele decomandate care permit accesul din hol in toate incaperile astfel incat gradul de confort este foarte ridicat.
Se va tine cont si de etajul la care este situat apartamentul in stabilirea pretului. Cele mai cautate sunt apartamentele situate la etaje intermediare. Cele situate la ultimul etaj sunt ai ieftine, asemenea si cele de la parter sau demisol insa aceasta nu este o regula generala. Unele apartamente situate la parter pot avea un pret foarte mare mai ales cand sunt situate intr-o zona buna in care pot fi transformate in sedii de afaceri. Apartamentele la ultimul etaj sunt mai putin apreciate pentru ca oamenii au frica de inaltime, se tem ca le poate ploua in casa sau ca pot avea probleme cu canalizarea. La parter, intervine frica de hoti dar si imposibilitatea de a aseza rufele pe sarma la uscat.
Alte considerente pe baza carora se poate stabili pretul unui apartament includ anul de constructie, materialele folosite si imbunatatirile aduse (geam termopan, usa metalica, parchet, centrala termica, orice poate aduce un grad de confort sporit).