Cu sau fara covor? Aceasta este intrebarea!
Covorul este din cele mai vechi timpuri un accesoriu indispensabil in locuinta. Oamenii investesc in covoare pentru aspectul lor estetic dar si pentru caracterul functional. Un covor bun si gros va proteja pe perioada iernii picioarele de parchetul sau de gresia rece. De asemenea, un covor bun poate da un sentiment de confort membrilor familei. Cu toate acestea, exista si “guri rele” care sustin ca un covor atrage foarte mult praf si ca, indiferent cat de des si de bine ar fi aspirat, este periculos pentru sanatatea membrilor familiei.
Familiile cu copii mici sustin decorul cu covor, acesta fiind o solutie ce le ofera caldura picioruselor mici si stabilitatea de a invata primii pasi. De asemenea, exista si voci care sustin ca un décor fara covor lasa incaperea sa respire, subliniaza frumusetea parchetului fara a fi acoperit de material textil.
Fibrele textile ale covorului adauga o nota calda si o doza de intimitate incaperilor. In locurile unde podeaua nu este primitoare, este rece, formata din gresie sau din parchet inchis la culoare, oamenii prefera varianta cu covor, dand o nota eleganta spatiului. Chiar daca este mai greu de intretinut si gospodinele trebuie sa foloseasca mai mult aspiratorul si peria, precum si solutii de spalat covoarele, aceste accesorii estetice si calduroase pot fi puse pe pardoseala in anotimpul rece.
Utilitatea covorului in baie si bucatarie este nula, acestea fiind incaperile in care covorul se va imbiba cu apa si cu grasime. Pentru baie exista covorase absorbante care pot fi puse langa cada sau cabina de dus. In camera de zi, in camera copiilor si in dormitor opteaza cei mai multi oameni pentru un covor. Acesta va fi pozitionat in mijlocul incaperii si in zonele expuse traficului. Pentru camera copiilor se recomanda un covor in culori si desene vesele, un covor mai gros care sa ii protejeze de raceala pardoselii.
In hol, in afara de un mic covoras stergator, nu ar trebui sa acopere niciun covor gresia, parchetul sau linoleumul.